Share
Go down
avatar
Robin Hood
Admin
Posts : 14
Join date : 2017-09-22
http://crossbow-romania.board-directory.net

Reglajul opticii

on Sun Sep 24 2017, 12:45
Un alt aspect de care sigur v-aţi lovit (sau vă veţi lovi) este reglarea sistemului de ţintire. Există mai multe tipuri de sisteme de ţintire, eu o să ma limitez doar la cel optic (luneta).

Luneta este un accesoriu indispensabil pentru asigurarea preciziei de lovire a unei arbalete. Luneta, în comparaţie cu o cătare chioară, asigură precizia de tragere la distanţe mai mari de 20m. De fapt, cam această distanţă este şi valoarea de baseline pentru unele modele. Începând cu 20m, luneta va avea nişte liniuţe de compensare a pierderii de altitudine a săgeţii, practic înclinând uşor arbaleta.

Deci, cum facem să nu pierdem săgeţile ???

O modalitate simplă ar fi să cumparam un laser (boresight) ce se montează pe şina arbaletei şi ne va indica unde va trage, urmând să ajustăm şi noi luneta după acel marker. Acest mecanism se utilizează la armele de foc, cu laseri în forma de gloanţe, ce se introduc pe gaura ţevii. Atenţie însă la ce calibru folosiţi, cartuşele adesea având o formă uşor conică. Eu personal, consider că cele mai ok boresight sunt cartuşele de pistol de calibre 0.40/0.45 ACP, cu pereţii aproape cilindrici (poza 3). Nu folosiţi laseri la 5 lei, fasciculul nu e centrat. Pentru a verifica traiectoria fasciculului, puneţi-l pe şină şi rotiţi-l uşor. Red dot-ul ar trebui să rămână fix în timp ce rotiţi.

Calea cea grea ar fi să începeţi să trageţi în ceva, cam de pe la 5m, până reglaţi cât de cât luneta, iar apoi să măriţi progresiv distanţa faţă de ţintă. Nu incepeţi din prima cu distanţă mare, pentru că dacă aveţi deviaţie mare, veţi pierde săgeţile. Credeţi-mă pe cuvant...

Şi un ultim sfat pe care vreau să vi-l mai dau, să aveţi pe cineva în spatele vostru să urmărească săgeata când trageţi. Datorită reculului, nu o veţi putea urmări personal. Asta la inceput, dacă nu aveţi luneta înca reglată; dacă o aveţi, nu mai e nevoie.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum