Share
Go down
avatar
Robin Hood
Admin
Posts : 14
Join date : 2017-09-22
http://crossbow-romania.board-directory.net

Tradiţional vs. Modern, Recurve vs. Compound

on Sat Sep 23 2017, 22:32
În speranţa lansării cât mai rapide a discuţiilor pe aici, vă propun câteva teme pe marginea cărora putem demara cu părerile.

Astfel, una din temele care sigur v-a dat şi vouă de gândit atunci când v-aţi hotărât să vă achiziţionaţi o arbaletă a fost legată de tipul acesteia. Mie unul, asta mi-a dat de gândit mult, cam atât timp de cât am avut nevoie să strâng cash-ul. RazzSă fie recurve? Să fie cu scripeţi?

Să fie din lemn? Sau din carbon?

Dar cu ce e mai bună una decât cealalaltă?

Acuma fiecare are avantaje şi dezavantaje şi poate e bine să le punctam, la modul scurt, clar şi concis, ca o concluzie a site-urilor care oricum prezintă în detaliu toate aceste aspecte. Sigur v-aţi lovit de aceste lucruri, încercând să înţelegeţi cât mai bine lucrurile şi să luaţi cea mai buna decizie, că deee..., tot daţi banu' Very Happy.
Şi dacă nu v-aţi lovit încă de aceste lucruri, măcar aveţi unde să citiţi înainte să plecaţi pe drumul acesta. Razz

Ca o regulă generală, dacă nu vreţi să aprofundaţi prea mult cu studiul şi doar să cumparaţi fără prea mare bătaie de cap, un compund are randament energetic superior unui recurve. Sigur, aici intervin variabile, braţe mai rigide şi mai groase, şină mai lungă, corzi din materiale mai bune, dar energetic vorbind, compound-ul e superior. Altfel nu se mai inventa, e logic Very Happy. La un recurve, energia maximă stocată se află în punctul în care coarda este tensionată la maxim, şi scade liniar în momentul declanşării. La un compound, acceleraţia este pe dos, aceasta creşte până atinge valoarea maximă în poziţia de echilibru. Un rol important în valorificarea energiei îl au forma camelor, acestea comportându-se ca o pârghie. Şi ca să vă convingeţi ca nu vorbesc prostii, trageţi de coardă. La un recurve, va fi uşor să trageţi de coarda din poziţia de echilibru şi va deveni tot mai greu cu cât întindeţi mai mult. La un compound e mai greu să urneşti coarda din loc şi devine mai uşor spre finalul cursei. Din acest motiv sunt recomandate arcurile compund pt. vânătoare, pt. că poţi fi nevoit să ţii săgeata armata câteva secunde sau zeci de secunde. La recurve iţi trebuie antrenament să faci acest lucru. Razz

Sigur, arbaletele au evoluat enorm în ultima vreme, comparativ cu versiunile lor antice sau medievale. Utilizând tehnologia braţelor laminate de carbon şi a corzilor sintetice, acestea dezvoltă forţe uriaşe ce pot propulsa săgeţile cu viteze de peste 400 FPS. Dacă ar fi sa facem o comparaţie între trăsăturile şi performanţele celor 2 categorii, comparaţia ar fi una similară cu cea dintre o praştie şi un arc. Nu zic că variantele medievale nu sunt puternice (concret nu am informaţii despre performanţele acestor arbalete medievale, deşi acestea aveau braţele din fier şi se armau cu un mini troliu format dintr-o rotiţă dinţată şi o manivelă), mă refer mai degrabă la îmbunătăţiri în privinţa randamentului energetic, al design-ului şi a calităţii materialelor folosite.

Un alt aspect pe care e bine să-l luaţi în considerare la achiziţionarea unui produs este garanţia şi service-ul. Dacă garanţia este de obicei un termen limitat începând cu momentul achiziţiei (exceptând garanţiile pe viaţă), service-ul este pentru restul vieţii. În privinţa aceasta, recurve-ul câştigă detaşat lupta în faţa compound-ului, atât la categoria arcuri cât şi la arbalete. Şi chiar cu service gratuit, tot n-ai unde să-l faci, cel putin în Romania, şi deci tot te costa shipping-ul. Acesta este un bun motiv pentru care e bine sa cumpăraţi produse mai profi (nu neapărat mai scumpe), dar de obicei mai scumpe. Ideea e doar să căscaţi bine ochii înainte să daţi banu'.

Iar pentru toate celelalte curiozităţi neelucidate, ca să ne lămurim, putem aplica oricând modelul empiric MythBusters.  Very Happy
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum